- пажить
- ПАЖИТ|Ь (29), И с. Пажить, пастбище, луг:
да опѹстѣѥть пажить юже б҃ъ благослови. и тьрниѥ и вълчьць вздрастеть на неи. и стадо ра зидетьс˫а. ЖФП XII, 28г; ѿ плода дѣлъ твоихъ насытитьсѧ землѧ. прозѧба˫а пажити скотомъ. СбЯр XIII2, 136 об.; и начаша паствити с ними. и въ ѥдинои пажити по мѣстѹ ходити. Пр 1313, 102а; доже и доселѣ наводнѧѥть(с), велию напа˫аеть пажить и напитѹѥть сады (πεδιοδα!) ГА XIV1, 117а; землѧ прозѧбаѥть зѣло травѹ и пажити цвьтѹть и древа ражають плоды. (λειμῶνες) Там же, 140в; Еже в костѧнтинѣ градѣ стадо веща. ни ѿ еп(с)па коего пасомо. и бес повелѣнь˫а. ни мѣстомъ огражено. ни пажити свободны˫а имѣ. ГБ к. XIV, 120б;
| образн.:помилѹи ны и ѹщедрi… милость твою излѣи на овьца пажити твоѥ˫а. СкБГ XII, 18а; не тѣломь крепкы но д҃шею и разумомь. могущихъ на пажить. обращати д҃ша. словесныхъ овець паству х҃ву. КР 1284, 351г; не дадуще волку къ агньцемъ приближитисѧ. но на пажить б҃и˫а закона цѣлы и многоплодны упасше. КТур XII сп. XIV2, 281; и на пажить дх҃внѹю наставивъ. СбТр XIV/XV, 217.
Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. Главный редактор Р. И. Аванесов. 1988.